Tinta Si Isteri Mekanik: RESEPI : PUDING ROTI SAVORY (SAVORY BREAD PUDDING)

09 June 2014

RESEPI : PUDING ROTI SAVORY (SAVORY BREAD PUDDING)

Teks : Saudah Salleh

Saya tak tahu bagaimana untuk menterjemahkan perkataan Savoury/Savory kerana apabila menggunakan Google Translate, savory bermaksud makanan yang sedap.

Jika dilihat kepada maksud dari kamus, savory adalah makanan yang masin atau pedas atau berempah atau boleh juga dikatakan savory apabila hidangan tersebut mempunyai daging. Savory dish biasanya dihidangakan sebagai pencuci mulut atau diakhir hidangan.

Resepi ini sangat mudah dibuat, yang lama adalah proses membakarnya yang mengambil masa 30-40 minit. Tapi yang menariknya adalah jika kita nak makan untuk sarapan atau minum petang esok hari, kita boleh siapkan dahulu, tinggal bakar je waktu nak makan. 

Malahan, resepi ini menjadi kegemaran mereka yang mengamalkan 'freezer meal'. Maknanya, siapkan pada hari minggu, bekukan dalam peti dan bakar untuk makanan malam atau sarapan atau minum petang atau untuk makan tengahari. Sesuai juga untuk hidangan ramai seperti parti harijadi, potluck, BBQ yang memudahkan tuan rumah.

Okay, ini resepinya.

Roti - potong atau koyakkan. Boleh gunakan pelbagai jenis roti kesukaan seperti Roti Gardenia ini.

sumber : Google
Daging - ayam tanpa tulang/dada ayam/daging kisar/beef pepperoni/sausage

Sayur - bayam hijau/leek/artichoke/carrot/broccoli/capsicum/celery

Cendawan - cendawan segar seperti Shitake/White Buttons/Portobello atau cendawan dalam tin

Bawang - bawang merah besar atau Holland

Telur - 2-3 biji gred A

Susu - 2-3 cawan susu segar/cooking cream

Keju - jika suka

Perasa - garam, blackpepper


Cara-cara :-

1. Roti dipotong atau dikoyakkan.

2. Daging, sayur, bawang dihiris nipis.

3. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.

4. Satukan telur dan susu dalam mangkuk.

5. Tumiskan bawang, kemudian setelah naik bau masukkan daging.

6. Bila daging masak, masukkan sayuran dan bahan perasa.

7. Tutup api dan masukkan roti. Gaul rata biar sebati.

8. Tuang bahan yang ditumis ke dalam mangkuk yang telah disapukan butter atau minyak zaitun.

9. Tuangkan adunan telur dan susu. Kalau tak cukup, tambahkan susu.

10. Biarkan 5-10 minit supaya roti menyerap adunan susu telur. Kalau nak cepat, tekan-tekan roti biar tenggelam dan menyerap susu.


11. Bakar dalam oven selama 30 - 40 minit pada suhu 180 darjah celcius (bergantung kepada oven). Macam Odah, 40 minit dengan suhu 130 darjah celcius tanpa memanaskan oven dahulu.


12. Bila dah masak, biarkan 10 minit kemudian baru dipotong.






Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign